Výhody a nevýhody prírodných doplnkov na spánok

Snáď každého sem tam potrápia prebdené noci, nočné mory a problémy so zaspávaním. Niekedy sú tieto ťažkosti také časté, že sa odhodláme siahnuť po liekoch na spanie. Ak pominieme, lieky, ktoré možno zohnať iba na lekársky predpis a viaže sa k nim snáď viac negatív ako pozitív, máme možnosť zvoliť niektoré z prírodných alternatív. Prečo siahnuť po bylinných doplnkoch a na čo si u nich dať pozor?

Výhody prírodných doplnkov na spánok

1. Prírodné

Hneď v nadpise sme si odpovedali. Tieto doplnky stravy podporujúce spánok, sú vyrobené na prírodnej báze. Väčšinou sú v nich obsiahnuté prírodné výťažky a extrakty z bylín, ktoré sú známe svojimi blahodarnými účinkami na spánok. Môže sa jednať o spánok podporujúci mučenku opletavú, elixír života valeriána lekárska alebo upokojujúca medovku.

kapsle_Dreamly_doza,affial   KÚPIŤ DREAMLY

2. Nenávykové a bez predpisu

Lieky proti nespavosti sú väčšinou na predpis a to z toho dôvodu, že je ľahké sa s nimi predávkovať a hlavne sa na nich veľmi ľahko buduje závislosť.

3. Dlhodobé užívanie

Vďaka čisto prírodným zložkám v zložení, je možné prírodné doplnky na spánok užívať dlhodobo bez vzniku návyku a vedľajších účinkov.

4. Nespôsobujú rannú kocovinu

Po liekoch na predpis bývame väčšinou unavení a omámení. Prírodné doplnky na spánok, slúžia na lepšie zaspanie a ráno sa nám dobre vstáva.

5. Čaj alebo tabletka

Je možné ich užívať v rôznych formách. Či už vo forme čaju, kedy sa dá zohnať sypaná zmes alebo rovno v jednom vrecúšku. Pre tých, čo nemajú radi špecifickú chuť bylinkových čajov, sú vhodne prírodné doplnky na spánok v tabletkách.

Nevýhody prírodných doplnkov na spánok

1. Placebo

Každý organizmus reaguje na rôzne podnety individuálne. Preto niektorým ľuďom môžu prírodné doplnky fungovať na prvú dobrú. A niektorí ľudia sa aj po používaní prírodných doplnkov stravy na spánok budú naďalej trápiť nespavosťou. V takom prípade, je dôležité, “nehádzať flintu do raže”. Skúste siahnuť po inom produkte, ktorý vám naopak môže fungovať skvele. A ak aj napriek tomu problémy neprestanú, zamerajte sa na niektoré zlozvyky, ktoré možno pred spánkom robíte a bránia vám zaspať.

2. Pozor na chémiu

Pri výbere prírodných doplnkov na spánok sa sústreďte na konkrétne zloženie. Môžete sa stretnúť s prírodnými doplnkami na spánok, ktoré budú mať v obsahu zloženia, okrem prírodných extraktov, aj umelé farbivá a chemické látky, čo sa úplne vylučuje s názvom prírodné doplnky stravy.

3. Mamičky by valeriána nemali

Pozor by si mali dávať tehotné a dojčiace ženy. Vždy si prezrite zloženie prírodných doplnkov na spánok, pokiaľ obsahujú valeriána lekárska, radšej zvoľte iný produkt. Kozlík lekársky totiž v tomto stave nie je vhodný.

4. Lieky na predpis spolu s prírodnými doplnkami na spánok

Niektoré zložky prírodných doplnkov na spánok by sa nemali užívať spoločne s liekmi na spánok na predpis. Napríklad užívanie valeriány lekárskej spolu s liekmi na predpis je krajne nevhodné. Preto sa radšej vždy pred užitím poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

5. Antikoncepcia vs. ľubovník

Ženy a dievčatá užívajúce hormonálnu antikoncepciu by sa mali vyvarovať čajov a doplnkov na spánok s obsahom ľubovníka. Tá výrazne znižuje a tlmí účinky antikoncepcie. V Dreamly našťastie nenájdete po ľubovníka ani stopu, za to tu nájdete extrakty z bylín, ktoré sú nenahraditeľné pri liečbe nespavosti.

6. Aj s bylinkami opatrne

Bylinky môžu byť rovnako ako lieky na predpis vo veľkom množstve nebezpečné. Preto neprekračujte odporúčané denné dávkovanie.