20 prekvapivých účinkov medovky

Medovka lekárska je na prvý pohľad nenápadná rastlina. Dáva však o sebe spravidla vedieť svojou typickou citrónovou vôňou. Aj preto je táto obľúbená bylina častou surovinou pri príprave dezertov a osviežujúcich nápojov. Možno ste to o medovke doteraz nevedeli, ale má hneď niekoľko prekvapivých účinkov. Poďte sa spoločne s nami pozrieť, s čím všetkým vám medovka môže pomôcť. 

Čo je medovka?

Medovka lekárska je približne 1 m vysoká bylina s aromatickými listami s vôňou citrónu a chuťou podobnou medu. V kvetináčoch na balkónoch sa však stretávame s oveľa menšími medovkovými porastami. Bylina je pôvodom zo Stredomoria, ale v súčasnej dobe je u nás už veľmi rozšírená. A kde medovku pestovať? Obľubuje obzvlášť chránené slnečné miesta.

Ako medovku používať?

Využitie majú listy aj vňať, ktoré sa zberajú pred rozkvetom. Okrem kuchyne sa používajú ako v liečiteľstve, tak v kozmetike. Vzhľadom na to, že jej pestovanie je nenáročné a ľahké aj pre začiatočníkov, je veľmi obľúbenou bylinou. Jej pestovatelia si z nej jednoducho sami doma vyrobia rôzne bylinné prípravky. Medzi najčastejšie produkty z medovky patria čajové zmesi, esenciálne oleje, mastičky alebo tiež tablety vyrobené z medovkového extraktu. Medovka sa často pridáva aj do výživových doplnkov na upokojenie organizmu či na lepší spánok

Účinky medovky

Medovka lekárska má mimoriadne účinky na celé telo i psychiku človeka. O jej účinkoch bol presvedčený aj Paracelsus, rímsky lekár a prírodovedec., ktorý ju nazval elixírom života. Môže za to predovšetkým jej obsah, ktorý tvoria vonné silice, enzýmy, triesloviny alebo kyselina kávová

1. Bojuje proti depresiám

Vďaka svojmu zloženiu pomáha medovka upokojovať organizmus a tlmiť pocity úzkosti. Preventívne tiež pôsobí proti depresiám a zlej nálade

2. Eliminuje stres

Máte práce nad hlavu alebo vás trápia iné nepríjemné záležitosti? Uvoľnite sa a zbavte stresu. Skvelo vám s tým pomôže bylinný kúpeľ. A akú lepšiu bylinu zvoliť než práve medovku? Stačí keď do vane plnej horúcej vody prilejete odvar z medovky lekárskej, pridáte pár kvapiek éterického oleja alebo prisypete čerstvú vňať z medovky. Medovka je dokonca známa tým, že pomáha uľavovať od stresu jednotlivým orgánom, na ktorých sa nadmerná záťaž prejavuje najviac

3. Zbavuje pocitu vyčerpanosti

Cítite sa bez energie a na pokraji svojich síl? Doprajte si osviežujúci čaj z medovky lekárskej, ktorý vás týchto pocitov dokonale zbaví. Pripravte si 3 plné lyžice čerstvých lístkov medovky a zalejte ich vriacou vodou. Približne po desiatich minútach ich zlejte a do medovkového čaju pridajte lyžičku a pol trstinového cukru a šťavu z citróna. Čaj zamiešajte a pite ho vlažný či dobre vychladený. 

4. Prispieva k lepšiemu spánku

Medovka je už po generácie obľúbenou babskou radou na spanie. Táto bylinka na lepší spánok totiž pomáha upokojovať organizmus, prispieva k rýchlejšiemu zaspávaniu a zlepšuje kvalitu spánku. Aj preto je častou prísadou do prípravkov na spanie a patrí medzi osvedčené tipy na boj s nespavosťou. Účinky medovky na spánok môžete ešte znásobiť kombináciou s valeriánou lekárskou, šafranom siatym a mučenkou opletavou alebo aminokyselinou l-tryptofán. Stačí vyskúšať prírodný produkt Dreamly.

Dreamly je bohatý na medovku lekársku

 

5. Zabraňuje vzniku oparov na perách

Často sa vám na perách tvoria nepríjemné opary? Vyskúšajte medovku, ktorá má antivírusové účinky! Preventívne si pery potierajte čerstvými lístkami medovky a uvidíte, že sa vám opary budú konečne vyhýbať. Pokiaľ by vám potieranie lístkami nepomohlo, vyskúšajte tinktúru, ktoré je taktiež možné z medovky pripraviť.

6. Pôsobí proti nervozite

Ste nervózni zo skúšok, čaká vás dôležitý pohovor či pracovné rokovanie?  Vezmite si na pomoc medovku v podobe čaju. Jej upokojujúce účinky tlmia nervozitu, pôsobia proti hystérii a spomaľujú srdcový tep

7. Uľavuje od migrény

Trápia vás časté migrény alebo vás občas bolí hlava? Aj s tým si medovka poradí. Čaj z čerstvých lístkov medovky pomáha stíšiť nepríjemné bolesti. Zloženie lístkov medovky totiž prispieva k rozširovaniu ciev. Na základe toho dochádza k uvoľneniu a úľave od migrény. Vedeli ste, že na liečbu bolesti hlavy sa už v 14. storočí používal nápoj z medovky, škorice a muškátového oriešku?

8. Pomáha pri bolestiach hrdla

Začalo vás bolieť hrdlo? Ak chcete najprv vyskúšať prírodnú cestu, pripravte si čaj z medovky. Studený je výborný aj na kloktanie, ktoré vám uľaví od bolesti hrdla. Navyše pôsobí priaznivo proti dýchacím ochoreniam. 

9. Tlmí prejavy astmy

Astma dokáže poriadne potrápiť. Rôzne vedecké výskumy dokazujú, že medovka je skvelou prevenciou práve proti astme

10. Je účinná pri epilepsii

Medovka dokáže stlmiť záchvaty pri epilepsii.

11. Reguluje menštruačný cyklus

Medovka je považovaná aj za ženskú bylinku, keďže pomáha pri menštruácii, kedy mierni bolesti a reguluje menštruačný cyklus 

12. Podporuje tvorbu materského mlieka

Medzi málo známe účinky medovky patrí i podpora laktácie počas dojčenia. Okrem toho sú medovkové obklady výborným pomocníkom pri zatvrdnutí mlieka. Medovka ďalej znižuje riziko vzniku popôrodných depresií. Na rozdiel od mnohých ďalších byliniek nepredstavuje medovka žiadne riziko pre dojčiace ženy.

13. Zlepšuje trávenie

Medzi účinky medovky patrí okrem iného zlepšenie funkcie tráviaceho systému, úľava od nafukovania, uvoľnenie zastavených vetrov, potlačenie tvorby plynov a zvýšenie sekrécie žlče. 

14. Chráni pred prekyslením žalúdku

Medovka je účinným preventívnym pomocníkom pred prekyslením žalúdku. Pomáha totiž obnovovať acidobázickú rovnováhu. Zároveň uľavuje od prípadných bolestí žalúdka

15. Uľavuje od tehotenských nevoľností 

Vedeli ste, že aj medovka je vhodná pre tehotné ženy? Počas tehotenstva sa často objavujú nevoľnosti. Medovka však dokáže zmierniť zvracanie a zbaviť nevoľnosti v priebehu prvých mesiacov tehotenstva

16. Urýchľuje hojenie

Medovka je skvelým pomocníkom aj pri vonkajšom užívaní. Pomáha totiž nielen s oparmi, ale urýchľuje hojenie rán, vstrebávanie modrín alebo je účinná na reumatické opuchy. Zároveň upokojuje pokožku a zlepšuje prekrvenie končatín. 

17. Znižuje krvný tlak

Trápi vás vysoký krvný tlak? Obľúbeným prírodným pomocníkom, ktorý prispieva k zníženiu krvného tlaku je práve medovka. 

18. Prispieva k hormonálnej rovnováhe

Medovka je vhodnou bylinkou aj pre ženy počas menopauzy. Pomáha totiž nastaviť hormonálnu rovnováhu.

19. Odpudzuje hmyz

Zaujímavým využitím medovky je forma prírodného repelentu. Vôňa medovky totiž pomáha účinne odpudzovať hmyz. Ak sa potriete lístkami medovky, vďaka čomu sa vôňa medovky ešte viac rozvinie, odradíte tým komárov a ďalší nepríjemný hmyz. 

20. Dochucuje jedlá

Medovka je vhodná k dochuteniu už hotových jedál. Aby nestratila svoju chuť a vôňu, už sa tepelne neupravuje. Výborná je do rôznych marinád, džemov a marmelád, múčnikov, šalátov, ale tiež do polievok. Okrem prípravy limonády, čaju alebo kúpeľa existuje celý rad ďalších možností využitia medovky, ktoré stoja za vyskúšanie.