Pozeráte do mobilu pred spaním? Rozlúčte sa s pokojným spánkom.

Prečo sú smartphony problém?

Konkrétne prúd fotónov, ktoré telefón vyžaruje napomáha k tvorbe kortizolu. Ten telo vytvára napríklad tiež po požití kofeínu a udržuje tak telo naštartované na ďalšie aktivity. To je presný opak toho, čo potrebujeme pred spánkom docieliť. Ovplyvňuje tiež tvorbu melatonínu, ktorý naopak pre spánok vytvoriť potrebujeme. Svietiaci displej dáva našej hlave signál „zostaň hore, ešte nie je čas ísť spať“. Problém so zaspávaním má tak negatívny dopad na dĺžku nášho spánku, ktorá by mala byť optimálne 7 - 9 hodín (líši sa napr. podľa veku). Telo tak nie je schopné odplaviť toxíny z mozgu. Pripravujete sa o očistu nervovej sústavy, čo má za následok bolesti hlavy. Aj keď spíme, tak je telo stále v pozore. Mozog je stále aktívny a behom spánku prebieha niekoľko fáz, ktorými prechádzame. Prerušovaním alebo skrátením spánku môže dôjsť k tomu, že sa telo do niektorej fázy vôbec nedostane. Najlepším riešením ako mať od telefónu večer pokoj a poriadne sa vyspať do druhého dňa, je rpepnúť telefón do tichého režimu, kedy nás nebudú počas spánku rušiť zvuky ani vibrácie. 

Čo na to výskumy?

Výskumov sledujúcich vplyv modrého svetla telefónov a tabletov ja naozaj veľa. Všetky sa však zhodujú na tom, že sledovanie obrazovky pred spaním ovplyvňuje kvalitu a dĺžku spánku. Napríklad výskum profesora Damiena Légera, profesora a vedúceho centra pre spánok a bdelosť v Paríži, sledoval vplyv na spánok na 776 deťoch vo veku okolo 13 rokov. 10,6 percenta detí v noci vstávalo, aby skontrolovali sociálne siete alebo si zahrali svoju obľúbenú hru. Celá štvrtina sledovaných potom mala prerušovaný alebo skrátený spánok, čo je u detí v takom nízkom veku zásadný problém.

Televízor nie je výnimka!

Nemyslite si, že keď odložíte smartphone alebo tablet a zapnete si film v televízore, tak je všetko v poriadku. Nie je! Televízor negatívne ovplyvňuje spánok rovnako ako displej telefónu. 

Čo môže nočné pozeranie do smartphonu spôsobiť? 

  • nespavosť
  • môže sa narušiť prirodzená tvorba inzulínu, takže vaše telo začne priberať na váhe
  • bolesť hlavy
  • horšia kvalita spánku
  • vznik chronických ochorení
  • bolesť očí
  • bolesť hrdla a chrbta

Ako dlho pred spánkom byť bez telefónu?

Na túto otázku neexistuje presná odpoveď. Každé zariadenie a každý človek bude fungovať trochu inak. Hodina bez sledovania displeju  pred spánkom by ale mala byť istota!