7 závažných následkov nespavosti

Spánok je balzamom nielen pre telo, ale aj dušu. Počas spánku sa naše telo regeneruje, odpočíva a naberá sily na ďalší deň. Nedostatkom spánku nemá naše telo čas na odpočinok a je vyčerpané. Pri nedostatku spánku sme nasledujúci deň podráždení, ospalí, máme znížený postreh aj myslenie. Nedostatok spánku vedie k nekvalitnému a nižšiemu výkonu v škole aj práci. Zvyšuje sa aj pravdepodobnosť nehody. Pri dlhšie trvajúcej nespavosti sa môžeme stretávať s nebezpečnými následkami.

Aké sú dôsledky nespavosti?

  1. Z banálneho problému katastrofa

    Ak podceňujete potrebu a dĺžku spánku, vedzte, že ste si zavarili na problém. Z krátkodobej nespavosti, ktorá trvá len pár dní sa môže stať chronická nespavosť. Tá sa už musí liečiť a zbavuje sa ju podstatne horšie.
  2. Čím menej spánku, tým viac kíl na váhe

    Pri nedostatku spánku sa nám v tele netvorí hormón leptín. Ten stráži náš pocit sýtosti. Vďaka jeho nedostatku máme hlad, máme nutkanie stále jesť, dopĺňať energiu. Nadbytočné prejedanie sa potom prejavuje na našej postave. Dochádza k ukladaniu tukov a my tak priberáme na váhe.
  3. Pozor na tlak

    Pri nedostatku spánku sa naše telo dostáva do stresu, pretože sa do tela vyplavujú stresové hormóny a tým sa môže zvýšiť náš krvný tlak.
  4. Nespavosť je rajom pre závislosti

    V dôsledku nespavosti a nedostatku spánku je pre nás oveľa jednoduchšie „spadnúť“ do niektorej zo závislostí. Sme náchylnejší na nadmerné pitie alkoholu, vyššiu konzumáciu stimulačných látok a na zneužívanie liekov.
  5. Pomaly a neisto

    Nedostatok spánku ovplyvňuje naše kognitívne funkcie a motorické schopnosti. Pokiaľ málo spíme, potom sme unavení, pomalí, zhoršuje sa nám pamäť a pracovné výkony sú mizerné. Pri kritickom nedostatku spánku môže dôjsť k neschopnosti vykonávať aj tie najjednoduchšie úkony alebo dokonca môže dôjsť k poruche osobnosti.
  6. Spánok je zrkadlom do duše človeka

    Nevyspaný človek sa spozná na prvý pohľad - bez nálady, zívajúci s kruhmi pod očami. Pri dlhodobom neriešení nespavosti to môže dopadnúť úzkosťami, depresiami, nervovou labilitou alebo agresiou.
  7. Mozgové bunky na ústupe

    Niektorí odborníci tvrdia, že pri nedostatku spánku nie je mozog schopný zbaviť sa nebezpečných látok a niektorých proteínov, ktoré sú zodpovedné za vznik Alzheimerovej choroby a demencie.

Ako sa problémov s nespavosťou zbaviť?

Základným kameňom pre zdravý spánok by mala byť spánková hygiena. Ďalej sa snažte zbaviť všetkých svojich zlozvykov, ktoré pred spánkom robíte, ako je prejedanie, pitie alkoholu a pod. Skúste si napríklad urobiť smoothie pre zdravé zaspávanie.