Prírodné antidepresíva v potravinách

Stres je neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka, čo však robiť, keď toho máme, ako sa hovorí „až nad hlavu“. Pokiaľ vidíte jedinú možnosť v antidepresívach, ste na omyle. Než siahnete po liekoch na predpis, vyskúšajte niektoré z prírodných antidepresív.

Jedlo ako prírodné antidepresíva

Čokoláda nielen pre maškrtníkov

Čokoláda, teda hlavne tá s vyšším obsahom kakaa, dokáže telo príjemne uvoľniť, zbaviť stresu a úzkosti a okrem toho dodá telu látky ako sú horčík a draslík. Myslíme si, že toto prírodné antidepresívum potrebuje občas každý.

Avokádo nielen pre športovcov

Táto moderná potravina je veľmi obľúbená hlavne do šalátov. Okrem ostatných prospešných látok obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre každého, kto si chce udržať pohodovú a zdravú psychiku.

Kešu orechy nielen na chuť

Na udržanie dobrej nálady a mysle bez stresu je dôležitý zinok. Ten si telo nedokáže samo ukladať a preto je potrebné mu ho pravidelne dodávať, napríklad vo forme kešu orechov, ktoré sú na jeho obsah bohaté. Tomu teda hovoríme chrumkavé prírodné antidepresívum.

Šošovka nielen na Nový rok

Okrem avokáda, obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej aj šošovka a možno ju tak považovať za prírodné antidepresíva. Šálka uvarenej šošovky dodá telu až 90% dennej potrebnej dávky kyseliny listovej a tá je pre dobrú náladu viac ako dôležitá.

Bylinky a čaje ako prírodné antidepresíva

Šafran na dobrú náladu

Hoci je šafran siaty najdrahším korením na svete, nemožno mu uprieť niektoré pozitívne účinky na našu myseľ. Šafran napomáha k zvýšeniu hormónu serotonínu v mozgu, ktorý je zodpovedný za naše nálady. Šafran dokáže rýchlo a ľahko zahnať náš smútok a stres a možno ho považovať za jedno z najúčinnejších prírodných antidepresív.

Ľubovník na pokojný spánok

Ľubovník bodkovaný patrí k najsilnejším prirodzeným antidepresívam vo svete byliniek. Veľakrát postačí šálka ľubovníkového čaju pred spánkom a zaspíte ľahšie a rýchlejšie ako by ste čakali. Ženy by sa však mali mať na pozore, ľubovník totiž znižuje účinky hormonálnej antikoncepcie.

Medovka ako elixír života

Medovka lekárska má podobne upokojujúce účinky ako šafran. Dokáže upokojiť telo pri strese a pred spánkom, preto odporúčame užívať medovku v prípade, že trpíte nespavosťou.

L-tryptofán zaženie depresie

L-tryptofán, je látka, ktorú si telo nedokáže samo vytvoriť, pritom je to skvelý bojovník proti stresu a depresiám. L-tryptofán, rovnako ako šafran, má veľký vplyv na tvorbu serotonínu, alebo aj hormónu šťastia. A pretože si ho sami nevytvoríme musíme, ho telu dodávať v správnych potravinách. L-tryptofán sa používa ako antidepresívum pri liečbe depresií.

Bazalka proti nervozite

Bazalka nie je len chutné korenie, ale dokáže nám tiež pomôcť pri úzkostiach. Bazalka je prírodné antidepresívum, pretože látky v nej obsiahnuté dokážu upokojiť našu myseľ. Pokiaľ na vás nezaberajú bylinkové čaje, vyskúšajte prírodný produkt Dreamly, ktorý v sebe ukrýva 4 bylinky pre lepší spánok.