13 účinkov šafranu siateho. Poznáte ich všetky?

Je toho ako šafranu… ľudové porekadlo, ktoré poukazuje na vzácnosť tohto korenia. Šafran ako veľmi vzácne korenie dobre pozná každý z nás. Nie je ani tajomstvom, že ide o veľmi drahé korenie. Svoje miesto má predovšetkým v orientálnej a francúzskej kuchyni. Ale čo je vlastne šafran zač? Prečo je pre nás taký výnimočný? A viete o jeho pozitívnych i negatívnych účinkoch na naše zdravie? Šafran je kultúrna rastlina z čeľade kosatcovité. Spoznáte ho podľa krásnych fialových kvetov. Zber prebieha iba ručne, približne počas 4 týždňov na jeseň, t. j. v čase najväčšieho kvetu. Najdôležitejšie na rastline sú čnelky, ktoré sa musia opatrne ručne ustrihnúť. Na jeden kilogram korenia je nutné nazbierať aspoň 200 000 takých čneliek, pričom jeden zberač obvykle nazbiera za deň približne 70 g korenia. Šafran sa pestuje predovšetkým v Iráne, Iraku, Indii, Španielsku, Francúzsku alebo v Latinskej Amerike.

Účinky šafranu siateho

Okrem toho, že je šafran siaty taký vzácny, je tiež veľmi zdravý a má na telo hneď niekoľko pozitívnych účinkov. A o čo konkrétne ide?

1. Pôsobí ako afrodiziakum

Šafran siaty pôsobí ako afrodiziakum. Ak plánujete romantickú večeru, nebojte sa zakomponovať štipku šafranu do varenia a navodiť tak tú správnu chuť a náladu.

2. Pomáha pri menštruačných problémoch a predmenštruačnom syndróme 

Predmenštruačný syndróm či menštruačné bolesti nie sú pre ženy nič príjemné. Šafran siaty dokáže tieto nepríjemné problémy zmierniť. Pomáha uvoľňovať kŕče a bolesti. Taktiež sa odporúča pri poruchách menštruácie, keďže ju pomáha vyvolať.

3. Je účinný pri poruchách erekcie

Šafran nepomáha len ženám, ale aj muži určite uvítajú účinky tejto vzácnej rastliny. Ak nechcete pri poruchách erekcie ihneď siahať po pilulkách, vyskúšajte účinky šafranu siateho. Podľa vedeckých výskumov sa už po približne desiatich dňoch pravidelného užívania šafranu nielen zvýšil počet erekcií, ale predĺžilo sa aj ich trvanie. 

4. Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín

Jednou z ďalších funkcií šafranu siateho je zabraňovať krvným doštičkám vytvárať krvné zrazeniny. Pacienti s poruchami zrážanlivosti krvi by však mali byť pri tejto vlastnosti opatrní. V tomto prípade je dobré poradiť sa so svojím lekárom pred užitím šafranu. 

5. Zlepšuje trávenie

Šafran siaty pomáha zvyšovať produkciu žalúdočných štiav, čím sa celkovo zlepšuje funkcia tráviacej sústavy. Pokiaľ máte problémy s trávením, skúste si vaše jedlo dochutiť týmto korením. Šafran sa do jedla pridáva nie len kvôli svojej chuti, ale aj z dôvodu lepšej stráviteľnosti.

6. Bojuje so zlým cholesterolom

Primerané množstvo šafranu siateho v jedle pomáha znižovať hladinu nie len zlého cholesterolu, ale aj ďalších krvných tukov, čím zároveň pozitívne pôsobí na kardiovaskulárnu sústavu. 

7. Znižuje krvný tlak

Šafran siaty pomáha kardiovaskulárnej sústave tiež tým, že dokáže znižovať vysoký krvný tlak. Preventívne pôsobí proti vážnym kardiovaskulárnym ochoreniam. 

8. Posilňuje imunitu organizmu

Áno, aj pravidelná konzumácia šafranu siateho v malom množstve pomáha zlepšovať imunitný systém a posilňovať celkovú obranyschopnosť organizmu. Zároveň je vhodný pri liečbe ochorení dýchacích ciest ako je kašeľ či astma. Niekedy je dokonca odporúčaný ako podporný liek pri ochorení obličiek, pečene či žalúdka. 

9. Redukuje hmotnosť

Ak bojujete s nadváhou alebo len túžite schudnúť pár kilogramov, tak si vezmite na pomoc šafran. Okrem zvýšenej hladiny serotonínu, dokáže tiež navodiť pocit sýtosti. Zvýšenie hladiny serotonínu, čiže hormónu šťastia, ďalej prispieva k dobrej nálade, čím sa podľa mnohých štúdií znižuje riziko prejedania a neovládateľnej chuti na sladké. 

10. Bojuje s depresiami

Šafran siaty je podobne ako napríklad medovka lekárska veľmi účinným pomocníkom pri depresiách a zlej nálade. Vďaka zvyšovaniu hladiny serotonínu sa odporúča pri ľahkých až stredných depresiách. A pretože obsahuje zlúčeninu crocin, účinne bojuje aj s pocitmi úzkosti. Ak vás z časuz na čas prepadne zlá nálada alebo len potrebujete povzbutiť, pokojne siahnite po šafrane siatom. 

11. Posilňuje myseľ

Zloženie šafranu siateho posilňuje myseľ a zlepšuje koncentráciu. Rovnako tak pomáha zlepšovať pamäť a sústredenie. Odporúča sa preto pacientom s Alzheimerovou chorobou, ktorým môže zlepšiť ich kognitívne funkcie. 

12. Zlepšuje kvalitu spánku

Trápi vás nespavosť? Máte spánku ako šafranu alebo sa ráno cítite ešte unavenejší ako keď ste išli spať? Skvelým pomocníkom v boji s nespavosťou je práve šafran siaty. Dokáže predĺžiť spánok a prispieva k zlepšeniu kvality spánku. Majte však na pamäti, že účinky šafranu sa zvyčajne prejavia až po dlhšom užívaní, a to v horizonte 14 dní. Ideálne je preto užívať šafran v kombinácii s ďalšími bylinami na spanie. Jedinečnú a osvedčenú kombináciu na spánok v podobe medovky lekárskej, šafranu siateho, valeriány lekárskej a múčenky pleťovej získate napríklad v prírodnom výživovom doplnku Dreamly, ktorý pomáha už od prvého dňa. 

13. Chráni pleť

Keďže účinky šafranu siateho sú nie len vnútorné, ale pôsobí i na náš zovňajšok, toto korenie sa využíva tiež v kozmetickom priemysle. A ako nám šafran pomáha? Chráni našu pokožku pred rôznymi zápalmi kože a pred pôsobením negatívnych vplyvov z okolia ako je UV žiarenie, fajčenie či zlý životný štýl. Tieto vplyvy totiž často vedú k rýchlejšiemu ochabnutiu a starnutiu kože. 

A ako používať šafran?

Šafran sa najčastejšie používa pri varení ako korenie. Dajte si však pozor na jeho pikantnú a horkú chuť. Je ideálny napríklad na ochutenie polievok, ryžových pokrmov alebo rôznych druhov mäsa. Môžete tiež pripraviť čaj alebo tinktúry zo šafranu. Pri užívaní šafranu však dodržiavajte odporúčanú dennú dávku. Šafran by sa nemal konzumovať vo veľkých množstvách a na dlhú dobu. Život ohrozujúca nebezpečná dávka je už 12 gramov. Pri predávkovaní vyvoláva zvracanie a závraty alebo dokonca halucinácie.