19 TIPOV: Medovka a jej použitie proti nespavosti a stresu

Medovka lekárska vyzerá ako obyčajná, nezaujímavá bylina. Možno vás však prekvapí ako skvelo funguje a na koľko spôsobov je možné medovku použiť. Využívali ju totiž už i naše babičky a predkovia ďaleko pred nimi. Pre jej nenáročné pestovanie môžeme mať medovku pokojne v kvetináči za oknom. V dnešnej dobre plnej stresu môže byť medovka skvelým pomocníkom. Najčastejšie sa totiž používa na zlepšenie nálady, koncentrácie a tiež spánku. Medovka tiež účinne chráni pred srdcovými a pečeňovými problémami, pôsobí ako prírodný antioxidant. Proti cukrovke, ktorá je častým problémom starších, ale dnes sa často objavuje aj u detí, sa obvykle predpisujú mnohé lieky s vedľajšími účinkami. Bojovať s cukrovkou je možné aj prírodnou cestou a jedným z najlepších pomocníkov môže byť práve medovka lekárska. Medovka a jej použitie by bolo na celú knihu. Je to jednoducho taký malý prírodný zázrak a my sme pre vás pripravili dlhý zoznam tipov ako medovku využiť a dostať z nej tak to najlepšie.

Sirup z medovky

Sirup z medovky je ideálne riešenie na rýchlu prípravu. Jeho výroba zaberie nejaký čas, ale sirup z medovky si potom môžete vychutnať kedykoľvek. Nič neosvieži v lete lepšie než vychladený nápoj, takže zamraziť pár kociek sirupu a neskôr ich zaliať vodou, je skvelý a rýchly tip na použitie medovky. Máte doma záhon plný blahodarnej medovky a radi by ste si sirup pripravili doma? Pripravili sme recept presne pre vás: sirup z medovky pro lepšie zaspávanie Recept, ktorý sami používame je bez varenia. Bylinky totiž pri vyššej teplote strácajú svoje vitamíny a ich chuť aj vôňa slabnú tiež. 

Smoothie

Už dávno neplatí, že smoothie je najlepšie hlavne na raňajky. So správnym zložením môže byť skvelým pomocníkom na lepšie zaspávanie, čo toto smoothie s medovkou zaručene je. Ak hľadáte radu ako medovku použiť, určite vyskúšajte tento osviežujúci tip.  Medovku môžete pridať len pre jej citrónovú chuť a arómu, ktorá ale nemá jeho kyslosť. Alebo môžete vyskúšať náš recept na zdravé smoothie pre zdravý spánok, ktorý sa skladá z 10 lístkov medovky a zaručene vám pomôže rýchlejšie zaspať.

Čaj z medovky

Ak hľadáte spôsoby, ako použiť medovku, najčastejšie sa stretnete práve s čajom z medovky. Je skvelým pomocníkom pri problémoch s trávením, ale tiež dobre pomáha pri strese a nespavosti. Lístky medovky stačí zaliať horúcou vodou a nechať ich 10 minút lúhovať. Potom už len dosladiť medom a nemáme inú možnosť, ako zaželať sladké sny. Vychladený čaj z medovky môže byť rovnako ako sirup skvelým osviežením na horúce letné dni. Použitie medovky je jednoducho široké a toto j náš najobľúbenejší spôsob jej použitia.

Medovka vo výživových doplnkoch

Samotná medovka lekárska má už tak skvelé účinky a čo tak k nej pridať ešte ďalšie bylinky? Vytvorili sme preto Dreamly, ktoré okrem medovky lekárskej obsahuje tiež ďalšie skvelé bylinky, akými sú napríklad mučenka opletavá, valeriána lekárska alebo napríklad šafran. Základným prvkom je potom aminokyselina l-tryptofán, ktorá podporuje kvalitu spánku a napomáha lepšiemu zaspávaniu. Dokopy tak toto zloženie vytvára ideálnu kombináciu na zmiernenie každodenného stresu a lepší spánok. Navyše nielen, že je možné ju užívať dlhodobo, ale pri pravidelnom užívaní sa vám bude zaspávať lepšie. Niektoré bylinky, ako je napríklad šafran, začínajú účinkovať lepšie až po niekoľkých dňoch užívania. V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu oceníte každú ušetrenú minútu. Nie vždy je možné si vziať na pracovnú cestu lístky medovky alebo inej bylinky. Pokiaľ vás trápia každodenné starosti a hľadáte riešenie pre lepší spánok, vyskúšajte Dreamly

Bylinkové maslo

V dnešnej dobe sa cena masla pomaly začína vyvažovať zlatom. Používate radi maslo na pečivo, zemiaky alebo aj na mäso? Maslo môžete jednoducho doplniť bylinkami ako je napríklad medovka, pažítka alebo bazalka a vytvoriť tak skvelú delikatesu. Nechajte maslo zmäknúť pri izbovej teplote a podľa ľubovôle primiešajte nasekané čerstvé bylinky. Hotovú zmes masla a byliniek potom môžete nechať stuhnúť v chladničke. Nemusí byť nevyhnutne v miske, ale môžete ho aj zavinúť do fólie a vytvoriť tak valčeky, ktoré môžete neskôr krájať. A nám neostáva nič iné než zaželať dobrú chuť.

Ochutenie mäsa

Medovka si nájde široké uplatnenie v každej kuchyni. Využíva sa kvôli svojej citrónovej vôni, ale na rozdiel od citrónu nie je kyslá. Medovkou teda môžete ochutiť veľa druhov mäsa. Výborne dopĺňa napríklad chuť rýb. Pokiaľ máte pripravené maslo s medovkou z našich tipov na použitie medovky, môžete ho pridať aj pokojne do mäsa.

Medovkový balzam

Trápia vás opary? Zmiešajte medovku s mandľovým olejom, včelím voskom a rozlúčte sa so svrbivými pľuzgiermi. S liečbou začnite čo najskôr, medovku aplikujte ešte predtým než sa pľuzgieriky stihnú objaviť. 

Ovocné šaláty

Medovka je skvelá v letných šalátoch. Pokiaľ potrebujete len citrónovú chuť, medovka je skvelou voľbou. Na rozdiel od citrónu totiž šalátu nepridá kyslosť. Medovku môžete pridať aj do jogurtu alebo smotany.

Medovka v dezertoch

Ako idú dezerty a bylinky dohromady? Možno vás to prekvapí, ale medovka sa často používa na ochutenie dezertov aj v reštauráciách. Skvelo sa hodí k plodom zo záhrady ako sú jahody či maliny. Použitie medovky v dezertoch môžete vyskúšať tiež pri zmrzlinových pohároch so smotanou alebo šľahačkou. 

Esenciálne oleje

Esenciálne oleje z medovky sa používajú v tradičnej medicíne na liečbu mnohých ochorení. S použitím medovky sa najčastejšie stretnete pri liečbe nespavosti, úzkostí, migrén a cukrovky. Tento voňavý olej z medovky môžete aplikovať lokálne alebo si doma pripraviť príjemné aromatické potešenie. Asi najväčší prínos esenciálnych olejov z medovky je pri liečbe prechladnutia. Keďže medovka má antibakteriálne účinky, tak ju môžeme aplikovať priamo na pokožku. Použitie medovky tak môže nájsť uplatnenie pri liečbe akné a ekzému. Olej z medovky v aromatickej lampe dokáže pekne prevoňať interiér a navodiť príjemnú atmosféru. Medovka má potom antidepresívne účinky a vyvoláva pocit tepla a pokoja. Pokiaľ hľadáte spôsob ako doma uvoľniť napätú atmosféru, vyskúšajte medovku lekársku. Samotný olej z medovky môžete kúpiť v obchodoch zameraných na zdravie alebo priamo na aromatické oleje. Väčšinou však patrí k tým drahším olejom v ponuke. Dajte si však pozor a nenechajte sa zmiasť nízkou cenou niektorých výrobkov a starostlivo skontrolujte štítok na obale. Olej by mal obsahovať priamo 100% oleja z medovky a nie len éterické vonné oleje. Ak máte problémy so zaspávaním, môžete vyskúšať esenciálny olej zmiešaný s trochou kokosového oleja a trochu z neho nastriekať na vankúš. Esenciálny olej z medovky vás dostane do tej správnej ospalej nálady.

Obklady z medovky

Bylinky ako medovka majú priaznivý vplyv na celý náš organizmus. Keď si pripravíte vývar z lístkov medovky, tak môžete vyskúšať obklady z medovky. Bylinkové obklady z medovkového nálevu potom môžete použiť priamo na liečbu rán. Medovka zmierňuje opuch a spoločne s liečivými účinkami tak pôsobí chladivo. Môže byť ideálnym pomocníkom pri pohryznutí hmyzom alebo menších poraneniach. 

Bylinné vankúše

Ešte ste o nich nepočuli? Ak máte problémy s nespavosťou, ideálne je použitie sušenej medovky. Stačí vložiť pár sušených byliniek do vankúša a ich zázračná aróma vám zaručene pomôže zaspať. Bylinky vo vankúši môžete doplniť tiež o valeriánu alebo ľubovník a s ich množstvom a kombináciami sa nebojte experimentovať.

Pleťová maska

Medovka je jednoducho malý bylinkový zázrak, a preto je široko využívaná tiež v kozmetike. Pre jej antibakteriálne účinky sa skvelo hodí do pleťovej masky. Máte problémy s akné? Vyskúšajte medovku a možno budete milo prekvapení. 

Medovkové víno

Ako sme už spomenuli, tak medovka sa dá použiť mnohými spôsobmi. Má výborné antibakteriálne účinky a pomáha so zaspávaním. Víno z medovky lekárskej môže pomôcť pri liečbe žalúdočných ochorení. Buď sa môžete pustiť do výroby vlastného vína alebo pridať len pár lístkov do bieleho vína z obchodu. Ak budete mať trochu šťastia, môžete na medovkové víno naraziť aj vo vinárstve. S príchodom jesene sa dá z vína pripraviť aj vynikajúce varené víno, len s teplotou to nepreháňajte, pretože všetky vitamíny z medovky budú preč.  

Inhalovanie medovky

Medovka patrí medzi bylinky s príjemnou arómou. Vďaka inhalovaniu sa všetky jej liečivé látky dostanú hlboko do dýchacích ciest. Na inhaláciu môžete tiež použiť éterické oleje, o ktorých sme písali v jednom z ďalších bodov pre použitie medovky. Inhalovanie medovky má uvoľňujúce a relaxačné účinky. Keď si tento rituál naplánujete na večer pred spaním, bude sa vám lepšie zaspávať. Navyše pomáha upokojiť organizmus a pomáha proti migréne.

Tinktúra

Samotná tinktúra je druh tekutého lieku, v našom prípade teda tekutá medovka. Získava sa extraktom priamo z byliniek, najčastejšie pomocou alkoholu. Tinktúra má väčšinou široké možnosti použitia, rovnako ako samotná medovka. Na vonkajšie použitie sa hodí najmä na liečbu rán. Na vnútorné použitie zase na pomoc pri žalúdočných problémoch, v boji s nespavosťou, úzkosťou a nervovým vyčerpaním. Samotné kvapky z medovky sa teda skvelo hodia aj do čaju alebo do vody. 

Medovkový med

Med s medovkou si môžete len tak natrieť na chleba rovnako ako bylinkové maslo, ktoré sme spomenuli v predchádzajúcich bodoch. Pridať ho môžete tiež do dezertov alebo do čaju. O medovke sme písali v spojení s maslom a rovnako môžete využiť tiež medovkový med, napríklad na kura na mede alebo len ľahko potrieť kožu, ktorá bude potom neopísateľne chrumkavá. To musíte jednoducho vyskúšať. Chcete si medovkový med pripraviť? Nie je nič jednoduchšie. Stačí nakrájať alebo natrhať lístky medovky, ktoré vložíte do pohára s medom a necháte 2-3 týždne odstáť. Potom už len preceďte a medovkový med je na svete.  

Medovková limonáda

Medovkové osvieženie na horúce letné dni si môžete pripraviť z čerstvých lístkov behom pár minút. Naviac vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov, ktoré v medovke nájdete, je limonáda zaručene dobrým tipom pre vaše zdravie. Stačí len zmiešať čerstvé lístky medovky so šťavou z limetiek a zaliať vodou. Pridať už len pár kociek ľadu a medovková limonáda je hotová. 

Medovkový olej

Olej z medovky možno použiť mnohými spôsobmi. Olej si totiž môžete pridať do aróma lampy a využiť tak skvelú arómu medovky. Alebo pár kvapiek medovkového oleja pridať do večerného kúpeľa. Tie organizmus uvoľnia, pripravia telo na spánok a tiež pomôže našej pokožke. Pokiaľ máte problém hlavne so zaspávaním, môžete olej pomocou rozprašovača nastriekať na vankúš. Pri kožných problémoch môžete olej roztierať priamo na problematické miesta. Medovka a jej použitie v oleji je jednoducho univerzálne riešenie na mnoho problémov.