8 prekvapivých účinkov l-tryptofánu

Už ste počuli o l-tryptofáne? Viete prečo je pre naše telo dôležitý a o čo vlastne ide? Dnes vám túto aminokyselinu nie len predstavíme, ale aj vás zoznámime hneď s niekoľkými jej zaujímavými účinkami na náš organizmus. To, že ide o 2-amino-3- (-3-indolyl) propanovú kyselinu, väčšine z nás veľa nepovie. Dôležité však je to, že l-tryptofán zaraďujeme medzi esenciálne aminokyseliny. A čo sú to esenciálne aminokyseliny? Ide o také, ktoré si naše telo nedokáže samé vyrobiť, a preto je nevyhnutné prijímať ich v strave. 

Ako získať l-tryptofán?

Tryptofán sa bežne vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Aj keď sa vám môže zdať, že telu dodávate dostatok l-tryptofánu, nemusí to byť pravda. Telo dokáže prijímať nárazovo len určité množstvo aminokyselín. Bežná strava pritom obsahuje mnoho aminokyselín, a preto nie je isté aké množstvo l-tryptofánu do organizmu skutočne doputovalo. Aj preto je niekedy dobré využiť doplnky stravy, ktoré l-tryptofán obsahujú.

Aké mäso obsahuje l-tryptofán?

Medzi potraviny veľmi bohaté na túto esenciálnu aminokyselinu patria napríklad ryby a mäkkýše. Ryby sú všeobecne dôležitým zdrojom živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, takže aj l-tryptofán. Obľúbenou rybou, ktorá je jedným z najbohatších zdrojov l-tryptofánu, je tuniak žltoplutvý. Výborným zdrojom je tiež treska, losos či sardinka. Ale nie len ryby vám dodajú l-tryptofán. Do jedálnička zaraďte aj hovädzie mäso, za ktorým nasleduje bravčové a nechýba ani morčacie mäso. 

Vegánska strava a l-tryptofán

Zatiaľ čo vegetariáni môžu získať l-tryptofán z mliečnych výrobkov či vajec, vegáni to majú pomerne náročné. Vstrebať dostatočné množstvo tejto aminokyseliny bez príjmu živočíšnych bielkovín nie je ľahké. Do svojho jedálnička preto zaraďte tofu, červenú fazuľu či hrášok. L-tryptofán sa ďalej nachádza napríklad v avokáde, sezamových semienkach, kešu orieškoch, banánoch, spirulíne alebo hnedej ryži. Vyskúšať ale môžete celý rad ďalších potravín bohatých na l-tryptofán.

Účinky l-tryptofánu na zdravie

Ako sme si už povedali, l–tryptofán je pre telo dôležitá esenciálna aminokyselina. Je totiž nevyhnutná pre mnohé procesy prebiehajúce v našom organizme. A na čo konkrétne ju telo potrebuje? 

1. Pomáha so spánkom

Spánok patrí medzi základné fyziologické potreby človeka, a pokiaľ ho nedostáva alebo je v zlej kvalite, môže to spôsobiť vážne zdravotné problémy. L-tryptofán je akýmsi prírodným liekom na poruchy spánku, zlú kvalitu spánku a problémy so zaspávaním. Ak je l-tryptofánu v tele nedostatok, netvorí sa potrebné množstvo spánkového hormónu melatonínu. Čoskoro sa tak môžu objaviť najrôznejšie spánkové poruchy. Kým sa vrhnete na lieky na spanie, ktoré môžu spôsobovať závislosť, skúste doplniť l-tryptofán pomocou stravy alebo potravinových doplnkov. Účinky l-tryptofánu na spánok môžete ešte posilniť kombináciou s bylinami na spánok, ako je medovka lekárska, valeriána lekárska, šafran siaty alebo mučenka opletavá. Túto osvedčenú a zaručenú pomoc v boji proti nespavosti nájdete i v prírodnom doplnku stravy Dreamly. Stačia dve kapsule denne približne 30 až 60 minút pred spaním.

Dreamly obsahuje 150 mg tryptofánu v jednej kapsule

2. Zlepšuje náladu

L-tryptofán podporuje tvorbu hormónu serotonínu alebo inak hormónu šťastia. Preventívne tak pôsobí proti depresiám a úzkostiam. Niektoré štúdie dokonca potvrdili, že jeho účinky sú lepšie než majú antidepresíva. L-tryptofán preto môžeme označiť ako prírodné antidepresívum. 

3. Posilňuje pamäť i schopnosť učiť sa

L-tryptofán je prospešný aj z hľadiska učenia sa, pamäti a schopnosti koncentrovať sa.  Nie je preto prekvapením, že mnoho študentov zaraďuje počas skúškového obdobia práve túto aminokyselinu ako doplnok stravy. Okrem lepšieho sústredenia zároveň zlepšuje náladu a dodáva pocity šťastia a spokojnosti. Vďaka svojim účinkom sa využíva aj pri poruchách učenia ako je napríklad ADHD. 

4. Je výborným pomocníkom pri závislostiach

Práve jeho schopnosť ovplyvňovať náladu a zmierňovať prejavy depresie sa využíva aj pri liečbe najrôznejších závislostí. Odporúča sa preto napríklad ľuďom, ktorí prestávajú fajčiť. Tí bývajú často podráždení, keďže majú chuť na cigaretu a zároveň vedia, že si nesmú zapáliť. 

5. Pomáha s chudnutím

Zvýšená hladina serotonínu v dôsledku prijímania aminokyseliny l-tryptofán pomáha udržovať prirodzenú kontrolu nad chuťami a zabraňuje nutkaniu sa prejedať. Zároveň je tryptofán dôležitý pre syntézu niacínu, ktorý je dôležitý k premene makroživín na využiteľnú energiu. V neposlednom rade pomáha l-tryptofán bojovať proti únave a zvyšovať našu výkonnosť, čo je pri chudnutí taktiež potrebné.

6. Zmierňuje bolesti hlavy a migrény

Vzhľadom k tomu, že sa aminokyselina l-tryptofán premieňa v tele na serotonín, dochádza tým k zmierneniu bolestí hlavy a ďalších príznakov migrény, ako je napríklad citlivosť na svetlo alebo celková nevoľnosť.

7. Celkom výnimočne aj škodí

Pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania l-tryptofánu sa neobjavujú žiadne nežiadúce účinky. Pri nesprávnom a nadbytočnom dávkovaní sa však môže objaviť zmätenosť, nevoľnosť, pocit sucha v ústach alebo dokonca horúčka, hnačka či triaška. Neodporúča sa užívať l-tryptofán spolu s antidepresívami, pretože by došlo k nadbytočnej tvorbe hormónu serotonínu. 

8. Pomáha pri menopauze

Prichádzajúcu menopauzu často sprevádzajú neovládateľné výkyvy nálad i podráždenosť. V tele totiž dochádza k prirodzenému úbytku hormónu estrogénu, ktorý má za úlohu blokovať odbúravanie hormónu serotonínu. Kvôli tomu môžu byť ženy v menopauze precitlivené. Aminokyselina l-tryptofán naopak podporuje tvorbu serotonínu, ktorý sa podieľa na zlepšení nálady a pomáha predchádzať depresiám.