15 prekvapivých účinkov mučenky opletavej

Mučenka opletavá alebo Passiflora incarnata patrí medzi menej známe byliny na spanie. Je však tiež široko používaná na upokojenie. To však nie je ani zďaleka všetko. Táto nádherná rastlina sa pýši širokým spektrom účinkov, ktoré vás častokrát veľmi prekvapia. A o ktoré ide? Vedeli ste, že mučenka sa môže pestovať ako liana? Táto popínavá rastlina vyrastá totiž až do výšky desiatich metrov. U nás sa však stretneme s rastlinami okolo 15 až 40 cm. Veľmi zaujímavé je už samotné zloženie mučenky, ktoré sa ukrýva v kvetoch. Tie sa využívajú sušené a sú zdrojom flavonoidov, trieslovín, vlákniny, sacharidov, silíc, minerálnych látok aj antioxidantov. Aby mala mučenka najlepšie vlastnosti, jej kvety sa zberajú v dobe kvetu, a to medzi júlom a septembrom. Mučenku môžete užívať vo forme bylinného čaju, extraktu, kapsúl, tabliet alebo v kombinácii s ďalšími bylinkami. 

Účinky mučenky

Mučenka opletavá pôvodom pochádza z južnej časti severnej Ameriky, kde bola po dlhé roky využívaná v tradičnej medicíne. Môžu za to predovšetkým jej pozitívne účinky na spánok a nespavosť, ktoré sa využívajú až dodnes. Mučenka opletavá je však nápomocná aj pri nepríjemných bolestiach, strese či kašli.

1. Znižuje krvný tlak

Ako ukazujú mnohé štúdie, extrakt z mučenky opletavej pomáha znižovať krvný tlak.

2. Pôsobí proti stresu

Ste v poslednej dobe stále v strese? Doprajte si upokojujúci mučenkový čaj, ktorý okamžite eliminuje vnútorný stres, ktorý vás trápi. Dve a pol lyžičky sušenej vňate mučenky zalejte štvrť litrom vriacej vody a nechajte približne 10 až 15 minút vylúhovať. Čaj pite kým je teplý. Uvidíte, že stres z  vás čoskoro opadne. 

3. Eliminuje nervozitu

Ste nervózny z nejakej udalosti alebo vás skrátka prepadla hrozná nervozita? Aj s tým si mučenka skvelo poradí. 

4. Zlepšuje kvalitu spánku

Mučenka opletavá patrí popri medovke a valeriáne k bylinám, ktoré zlepšujú kvalitu spánku a prispievajú k rýchlejšiemu zaspávaniu. Ideálny je mučenkový čaj alebo čistý extrakt. Ten býva spravidla obsiahnutý v najrôznejších výživových doplnkoch. Ak chcete zlepšiť spánok a účinne bojovať proti nespavosti, vyskúšajte kombináciu mučenky opletavej s medovkou lekárskou, valeriánou lekárskou, šafranom siatym a aminokyselinou l-tryptofán v prírodnom produkte Dreamly. Stačia dve kapsule 30 až 60 minút pred spaním a uvidíte, že sa vám bude oveľa lepšie zaspávať. Navyše si nemusíte robiť starosti s vážením optimálneho množstva bylín pre zlepšenie kvality spánku.

Produkt Dreamly obsahuje vysoko kvalitný práškový extrakt z mučenky opletavej

5. Zmierňuje menštruačné bolesti

Mučenka opletavá má tú skvelú vlastnosť, že pôsobí proti kŕčom a tlmivo. Ak patríte k ženám, ktoré trápi bolestivá menštruácia či kŕče, vyskúšajte mučenku opletavú. 

6. Podporuje kardiovaskulárny systém

Mučenkový čaj priaznivo pôsobí na srdce, tlmí zrýchlené búšenie srdca a celkovo upokojuje kardiovaskulárny systém. Okrem toho pôsobí proti búšeniu srdca vyvolaného úzkostnými stavmi.

7. Pomáha pri menopauze

Menopauza prináša každej žene mnoho zmien a nepríjemných prejavov. Návaly tepla i nočné potenie môžu znížiť kvalitu života. Aj tieto príznaky menopauzy dokáže zmierniť užívanie mučenky, ktoré býva niekedy dokonca využívané ako alternatíva bežnej hormonálnej liečby. Okrem toho si poradí aj so zmenami nálad, nespavosťou či bolesťami hlavy, ktoré menopauzu často sprevádzajú. 

8. Pôsobí ako prírodné antidepresívum

Mučenka však nie je účinná len proti stresu, ale i proti strachu a pocitom úzkosti. Okrem mučenkového čaju sa dá dostať aj vo forme etanolového roztoku. Výhodou mučenky je, že napomáha k uvoľneniu organizmu bez toho, aby tlmila pozornosť. Navyše sa používa na liečbu hystérie a pomáha predchádzať hysterickým záchvatom. 

9. Tlmí bolesti

Mučenka opletavá má čiastočne sedatívne účinky, a preto ju oceníte aj pri najrôznejších bolestiach. Trápia vás zuby? T6rpíte popôrodnými bolesťami? Na to všetko je skvelý mučenkový čaj. 

10. Pomáha proti migréne

Bolesti hlavy i migréna. Šálka horúceho mučenkového čaju pomôže zbaviť sa týchto nepríjemných problémov. 

11. Upokojuje napäté nervy 

Nervy v koncoch? Ak je to presne to, čo cítite, je ideálne siahnuť po mučenke opletavej. Obsahuje totiž látky, ktoré prispievajú k tlmeniu mozgovej činnosti, čím zároveň dochádza k uvoľneniu organizmu. Medzi účinky mučenky opletavej patrí aj posilnenie nervov.

12. Tlmí nepríjemný kašeľ

Veľmi zaujímavé sú účinky mučenky opletavej ak ide o dráždivý kašeľ. Mučenka totiž pôsobí antitusicky a napomáha k tíšeniu suchého a dráždivého kašľa. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje celú dýchaciu sústavu. Účinky mučenky ocenia aj osoby, ktoré majú problémy s astmou, keďže mučenka má antiastmatický efekt.

13. Upokojuje podráždený žalúdok 

Mučenka upokojuje nie len nervy, ale upokojujúci účinok má aj na celý tráviaci trakt. Rovnako tak pomáha pri hnačkách alebo kŕčoch v bruchu. Vhodná je aj pri ďalších črevných problémoch nervového pôvodu. 

14. Odvyká od fajčenia

Len málokto vie, že mučenka opletavá je alternatívnym spôsobom, ktorý pomáha s odvykaním od fajčenia. Mučenka opletavá sa všeobecne využíva na pomoc pri odvykaní od návykových látok. Na to sú ideálne sušené mučenkové listy. Okrem toho, že máte niečo v rukách, tak zároveň majú mierne euforizujúce účinky. 

15. Urýchľuje hojenie

Hoci u nás tieto účinky mučenky nevyužívame, americkí indiáni používali mučenku ako obklad na najrôznejšie zranenia či modriny.