17 prekvapivých účinkov valeriány lekárskej

Valeriánu lekársku možno niektorí z vás poznajú pod názvom mačací koreň či baldrián. A prečo práve mačací koreň? Táto bylina totiž pôsobí na mačky, ktoré sa v ňom chcú váľať. Niekto vraví, že tak dokonca vonia. A aké sú ďalšie zaujímavosti o valeriáne lekárskej? Viete prečo je ideálnou bylinou na spánok alebo aké sú jej pozitívne účinky na telo? Valeriána lekárska je trvácna rastlina, ktorá môže vo vo vhodných podmienkach dorastať až do výšky dvoch metrov. Kvitne od mája do augusta, a to bielymi až svetlo červenými kvetmi. Je široko rozšírená takmer po celej Európe a tiež v Ázii či Severnej Amerike. Najčastejšie ju nájdete v nížinách, na lúkach alebo popri riekach. 

Ako valeriánu zbierať?

Z valeriány lekárskej sa zbierajú podzemky a korene, a to predovšetkým v období pred kvitnutím, keďže vtedy obsahujú najvyššiu koncentráciu účinných látok. Konkrétne ide o jesenné obdobie od septembra do októbra. Korene a podzemky sa očistia umyjú a rýchlo usušia. Teplota sušenia by nemala presiahnuť 40 °C.

Zloženie valeriány

Zaujíma vás prečo je valeriána tak prospešná pre naše telo? Môže za to jej zloženie. Valeriána obsahuje éterický olej, v ktorom sa nachádza kyselina valeriánová. Po vysušení valeriánu spoznáte podľa typickej ostrej arómy. Okrem kyseliny valeriánovej je rastlina tiež zdrojom trieslovín, flavonoidov či alkaloidov. 

Valeriána lekárska a účinky

Valeriána lekárska a jej účinky využívali už Inkovia pri rôznych obradoch. Ako tonikum na upokojenie nervov ju pre zmenu poznali Gréci a Rimania. Na našom území slúžila najprv na odháňanie čarodejníc, následne bola vyhľadávaná pre svoje upokojujúce účinky. Tým však jej priaznivé účinky na naše telo a myseľ nekončia. 

1. Znižuje stresovú záťaž

Ste často v strese a napätí? Valeriána lekárska je ideálnym pomocníkom v týchto chvíľach, keďže dokonalo upokojuje a eliminuje príznaky vyvolané stresom, ako je napríklad búšenie srdca či bolesť brucha. 

2. Upokojuje myseľ

Potrebujete upokojiť nervy? Vyskúšajte tinktúru z valeriány lekárskej. Pripravíte ju veľmi jednoducho. Korene nakrájate na kocky a naložíte ich do alkoholu, necháte aspoň týždeň odstáť a pred použitím pretrepete. Valeriánu lekársku môžete použiť aj na prípravu upokojujúceho bylinného kúpeľa

3. Bojuje s úzkosťou a depresiami

Trápia vás pocity úzkosti, objavujú sa depresie či občas vás prepadne hystéria? Valeriána lekárska predstavuje dokonalého partnera na potrhané nervy. Čaj z valeriány lekárskej je výborný aj na nervozitu. Pripravíte si ho z dvoch lyžíc valeriány a 500 ml vriacej vody. Čaj povarte približne 15 až 20 minút a ešte ďalších 10 minút lúhujte.

4. Zlepšuje spánok

V dnešnej dobe má každý štvrtý človek problém so spánkom a nespavosťou. Ak ani vy nemôžete večer zaspať, v noci sa budíte alebo je váš spánok nekvalitný, vyskúšajte valeriánu lekársku, ktorá je už po generácie obľúbenou a osvedčenou bylinou na spánok. Vďaka nej sa zlepšuje kvalita spánku a rovnako tak pomáha ľahšie a rýchlejšie zaspať. Môžete ju užívať vo forme čaju či výživového doplnku. Pre ešte lepšie účinky vyskúšajte jej kombináciu s medovkou lekárskou, mučenkou opletavou a šafranom siatym. Stačí siahnuť po prírodnom výživovom doplnku Dreamly, ktorý ponúka valeriánu lekársku vo forme kapsúl. 

Dreamly obsahuje ideálne množstvo valeriány lekárskej

5. Zmierňuje menštruačné bolesti

Valeriána lekárska býva často nazývaná aj ako ženská bylina. Mnohé ženy ocenia jej pomoc predovšetkým pri silnej menštruácii alebo pri menštruačných bolestiach, ktoré zmierňuje. Zároveň je nápomocná pri menopauze, keďže eliminuje výkyvy nálad.  

6. Tlmí bolesti

Vedeli ste, že počas druhej svetovej vojny využívali valeriánu lekársku ako morfium? Aj dnes je možné ju používať ako analgetikum, keďže tlmí až strednú bolesť. Pomáha dokonca aj na bolesť zubov. 

7. Pomáha pri šedom a zelenom zákale

Ak máte problém s očami alebo vás dokonca trápi šedý či zelený zákal, relaxujte nad parou z odvaru z baldriánu. Rovnako tak valeriána pomáha aj pri slzení očí. Stačí na oči priložiť teplé obklady namočené v odvare z valeriány lekárskej.

8. Chráni pred mŕtvicou

Valeriána pomáha rozširovať tepny a považuje sa preto za prevenciu pred mozgovou príhodou. Zároveň priaznivo pôsobí na srdcovú sústavu.

9. Je účinný pri poruchách štítnej žľazy

Valeriána lekárska spolu s ďalšími bylinkami prispieva k lepšej funkcii štítnej žľazy, ktorá je veľmi dôležitou žľazou. Pokiaľ nepracuje správne, telo spravidla trápia rôzne problémy. 

10. Pomáha pri bolestiach hlavy

Ak ste niekedy tak nervózny alebo v strese, že vás bolí hlava, vyskúšajte čaj z valeriány lekárskej. Má upokojujúce účinky, ktoré vám uľavia od bolesti hlavy. Ideálne je piť ho poobede a podvečer. 

11. Uľavuje od nafukovania a žalúdočných problémov

Valeriána lekárska patrí popri medovke lekárskej k bylinám, ktoré priaznivo ovplyvňujú tráviaci trakt. Ak vás z času na čas trápi nafukovanie alebo ste zjedli, ktoré dáva vášmu žalúdku zabrať, valeriána lekárska upraví vaše trávenie. 

12. Pomáha so syndrómom nepokojných nôh

Ako ukazujú vedecké štúdie, valeriána lekárska pomáha zmierniť nepríjemné problémy pri syndróme nepokojných nôh. Tie sa často objavujú aj v priebehu tehotenstva. Tehotné a dojčiace ženy by však valeriánu lekársku nemali užívať

13. Prevencia pred epilepsiou

Valeriána lekárska preventívne pôsobí i proti vzniku epileptických záchvatov

14. Zlepšuje pamäť

Užívanie valeriány lekárskej prispieva k zlepšeniu funkcie pamäti, pozornosti a koncentrácie. Malé dávky valeriány lekárskej dokonca povzbudzujú aktivitu. 

15. Vyvoláva závrate

Valeriána lekárska je bezpečná. Dôležité je však dodržiavať odporúčané denné dávkovanie. V opačnom prípade sa môžu objaviť nežiadúce účinky ako závrate či nevoľnosť. Valeriánu lekársku preto užívajte v jej čistej podobe maximálne tri týždne v kuse, potom ju na nejaký čas vysaďte

16. Uľavuje od pálenia záhy

Trápi vás pálenie záhy? Valeriána lekárska pôsobí nielen proti nafukovaniu, ale uľavuje tiež od nepríjemného pálenia záhy.

17. Dochucuje jedlá

Vedeli ste, že valeriánu lekársku môžete použiť aj ako korenie? Výborne sa hodí k doladeniu chuti niektorých polievok či do marinády na mäso.