NREM fáza spánku

Spánok je stále pre vedcov „španielskou dedinou“ a nie úplne prebádanou oblasťou. Podľa štúdií a výskumov sa však podarilo spánok rozdeliť do dvoch fáz alebo spánkových cyklov – REM fáza spánku a NREM fáza spánku. Počas fázy spánku NREM dochádza k celkovému upokojeniu tela a tiež k regenerácii a obnoveniu fyzickej sily.

 

NREM fáza spánku

Fáza spánku NREM alebo non-REM pochádza z anglickej frázy non rapid eye movement, v slovenskom preklade potom bez rýchleho pohybu očí. Počas spánku sa oči pohybujú pod viečkami a množstvo a pravidelnosť týchto pohybov pomáha určiť, v akej fáze spánku sa nachádzame. V REM fáze spánku oči pod viečkami blikajú, zatiaľ čo vo fáze spánku NREM sú oči v pokoji. Vo fáze spánku non-REM trávime 75-80% času spánku počas noci. Cyklus non-REM možno rozdeliť do 4 fáz.

 

NREM 1

Prvá fáza spánku NREM1 je na úplnom začiatku hneď po zaspaní. V tejto fáze dochádza k miernym pohybom očí.

NREM 2

Druhá fáza spánku trvá 45-55% z celkovej doby spánku. Tento spánok môžeme nazvať ako ľahký.

NREM 3

Tretia fáza spánku sa nazýva hlboký spánok a spiaceho je veľmi ťažké prebudiť s väčším hlukom. Počas tejto fázy spánku sa môže vyskytnúť rozprávanie zo spánku, nadmerné potenie, prípadne námesačnosť.

 

NREM 4

Štvrtá fáza NREM je poslednou fázou a tiež najhlbšou fázou spánku. Počas cyklu NREM 4 je najťažšie prebudiť spiaceho aj pri nadmernom hluku. Fáza spánku NREM 4 trvá približne 30 minút. Aj keď je spánok pre ľudstvo stále jednou veľkou neznámou, jedna vec je jasná – všetci ho potrebujeme. Ak však trpíte nespavosťou a spánok neprichádza, nebojte sa siahnuť po bohatstve prírody, ktoré Dreamly v sebe skrýva. Vďaka bylinnému zloženiu pomáha prirodzeným spôsobom navodiť rýchlejší kvalitný spánok.