Recept: Sirup z medovky na lepšie zaspávanie

Domáci sirup z medovky lekárskej ocení každý milovník byliniek. Mnohí z nás si dnes bylinky pestujú na záhrade alebo v kvetináči a medovka by pre jej blahodarné účinky nemala chýbať. Využiť ju môžete pre lepšie zaspávanie, tráviace ťažkosti alebo v boji proti stresu a každodenným starostiam. Sirup si môžete vychutnať po celý rok a keď ho zmrazíte na kocky ľadu, v lete budete mať za pár sekúnd pripravený osviežujúci ľadový nápoj.

Čo budeme potrebovať na 2 poháre (1,5l)?

  • 20 rastliniek medovky aj s lístkami
  • 1 kg trstinového cukru, prípadne možno sladiť tiež stéviou
  • 1,5 litrov vody
  • 6 citrónov

Sirup nie je nutné prevariť. Stráca tak mnoho svojich vitamínov, takže odporúčame pripraviť ich len za studena. Navyše varením slabne aj chuť a aróma medovky.

Ako sirup z medovky pripraviť?

Nie je treba jednotlivé lístky z rastliniek otrhávať. Natrhajte ale rastlinky na viac kúskov, vrátane stoniek, aby tak pustili viac šťavy. Medovkou nemusíte šetriť, ak použijete väčšie rastlinky alebo ich pridáte pár naviac, tak chuť aj aróma samotného sirupu bude silnejšia. Vyžmýkame tiež šťavu z citrónov a zalejeme vodou. Medovku necháme 1-2 dni lúhovať v studenej vode. Potom lístky scedíme a do šťavy z medovky pridáme cukor alebo stéviu. Miešame kým sa cukor nerozpustí. Potom už len stačí preliať do pohára alebo rovno pripraviť vodu s medovkovým sirupom. Sirup z medovky môžete pridať tiež do večerného čaju a budete spať ako bábätko.