Spánok a práca na smeny? 4 rady pre lepší spánok

Dosť času na spánok!

Ľudia pracujúci na smeny dosť často ignorujú potrebu spánku. Vo väčšine prípadov spánok počas dňa, pre ľudí pracujúcich na smeny, nie je príliš efektívny. Vzhľadom k aktivitám, rodine, známym a kamarátom obmedzujú spánok počas dňa na minimum. Keďže práve počas dňa majú možnosť navštíviť kamarátov, zájsť na nákup, splniť si povinnosti na záhrade, zájsť k lekárovi a pod. U ľudí, ktorí pracujú na smeny je prvým krokom k pokojnému a kvalitnému spánku si pripustiť zmenu vo svojom režime. Musia obmedziť alebo vypustiť svoje denné aktivity a povinnosti a deň sa musí stať ich nedotknuteľným priestorom na spánok.

Obmedzenie hluku

Je treba obmedziť hluk, tak aby ste počas dňa mohli spať. Poproste rodinu, aby vypli zvonenie mobilných telefónov. Kamarátom a susedom oznámte, že pracujete na nočné smeny. Nebudú vám počas pracovných dní robiť hluk pod oknami izby. Proti hluku vám môžu pomôcť štuple do uší na spanie. Na trhu nájdete aj tzv. aktívne štuple - tie dokážu znížiť hluk na minimum a vytvoria vám komfortné ticho na spánok.

Dodržanie rozvrhu

V prípade práce na smeny je dôležité dodržovať stále rovnaký rozvrh. Časté zmeny smien pomýlia váš mozog tak, že nebude vedieť či má spať alebo byť hore. V prípade, že máte možnosť pracovať na stále rovnaké smeny, tak to využite najviac ako sa dá. Ďalej je treba stále spať počas dňa a v noci byť hore a to aj v prípade, že máte voľno. Asi si hovoríte, že je to nereálne. Súhlasíme s vami, pokiaľ nežijete sami a nenakupujete potraviny o polnoci online na internete. Bohužiaľ pre pokojný spánok je pravidelný režim ideálny. 

Vplyv svetla

Musíte upraviť svoj pobyt na svetle. Keďže potrebujete byť v noci hore a spať počas dňa. Je potrebné sa vystavovať svetlu, aby si mozog myslel, že deň je noc a noc je deň.

  • Kúpte si nepriehľadné závesy alebo žalúzie, ktoré zamedzia prístupu svetla, keď chcete spať
  • Noste cestou domov z nočnej smeny slnečné okuliare, aby ste zmiernili vnímanie svetla
  • V práci zostávajte stále na svetle. Prestávky nie je vhodné tráviť v tmavej miestnosti

Pre lepšie zaspávanie a pokojný spánok pri práci na smeny vyskúšajte Dreamly - prírodný výživový doplnok Dreamly je ideálnou kombináciou l-tryptofánu a extraktov zo 4 byliniek. L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorú si naše telo nevie vytvoriť a možno ju získať len z potravy alebo z doplnkov stravy. L-tryptofán podporuje navodenie serotonínu, ktorý má priamy vplyv na spánok. Kompletné zloženie Dreamly nájdete tu.