Medovka lekárska - zázrak našich babičiek a jej použitie

Niekedy fungujú najlepšie staré, zaužívané rady, ktorými sa riadili už aj naše babičky. Medovka lekárska, rýchlo rastúca bylinka je toho skvelým príkladom. Nikdy ste medovku poriadne nevyskúšali? Tak pozorne čítajte, o čo ste prichádzali! Medovka sa totiž používala na zlepšenie spánku a zníženie úzkosti už od stredoveku. Skvelé na nej je, že ju možno využívať mnohými spôsobmi, od čajov až po medovkové balzamy. Až o nej zistíte všetko, určite bude vašou ďalšou bylinkou, ktorú si radi vypestujete pokojne na vlastnej záhrade.

Základy o medovke

Medovka lekárska je bylinka, ktorá dorastá do výšky až 1 metra. Jej lístky príjemne vonia po citróne. Pestuje sa hlavne u nás v strednej Európe a to aj v Česku. Zaujímavé sú jej široké možnosti použitia. Používa sa ako korenie a čerstvé lístky aj na miešané nápoje alebo ovocné šaláty.

Medovka a jej použitie

Medovkový čaj

Medovkový čaj pozná snáď každý. Používa sa najčastejšie pri problémoch so spánkom, na zníženie stresu ale aj na lepšie zažívanie. Príprava čaju je jednoduchá. Stačí zaliať horúcou vodou čerstvé alebo aj sušené lístky medovky a nechať 10 minút lúhovať. Osladiť ho môžete cukrom alebo ešte lepšie medom. Medovkový čaj sa dá tiež vychladiť a pripraviť si tak skvelé osvieženie na horúce dni.

Medovkový sirup

Príprava medovkového sirupu zaberie trochu času, ale potom už len stačí doliať čistú vodu a využiť tak účinky medovky. Prípadne si sirup môžete kúpiť už hotový, ale pripraviť si ho doma nie je nič ťažké. Obzvlášť, ak máte medovku doma v kvetináči alebo v záhradke. Sirup si navyše môžete namraziť vo formách pre ľad av lete tak pripraviť rovno vychladený drink. Ak si chcete pripraviť vlastný medovkový sirup, pripravili sme pre vás Recept: Medovkový sirup pre lepšie zaspávanie

Smoothie z medovky

Medovku v smoothie môžete využiť mnohými spôsobmi. Môžete pridať len samotné lístky medovky do ovocného smoothie a získate tak citrónovú chuť a arómu oproti citrónom bez ich kyslosti. Alebo pripraviť smoothie obsahujúce viac lístkov medovky, ako napr. v našom recepte: Zdravé smoothie pre zdravý spánok. Keď zvolíte tie správne suroviny, môžete si tak pripraviť skvelý medovkový drink, ktorý vám pomôže so zaspávaním.

Bylinkové korenie

V kuchyni sa medovka používa najčastejšie v čerstvom stave. Dušením alebo varením sa totiž stráca jej vôňa aj chuť. Môžete ju využiť na dochutenie šalátov, dezertov alebo tiež octov a bylinkového masla. Vyskúšať môžete tiež medovku nasekať nadrobno a ozdobiť s ňou kuracie mäso.

Medovka v ovocnom šaláte

Medovku nakrájajte nadrobno a ochuťte s ňou ovocný šalát. Môžete ju tiež pridať do jogurtu a pripraviť tak výborný dresing.

Medovka v doplnkoch stravy

 

Balzam z medovky

Často bojujete s oparmi? Medovka je zaručený pomocník. Balzam si môžete sami pripraviť jednoduchým zmiešaním s mandľovým olejom a včelím voskom alebo už hotový balzam zakúpiť v obchode. Aj keď práve nepotrebujete pery zbaviť oparu, môžete medovkový balzam využiť ako skvelú výživu pre vaše pery. Medovkový balzam tiež dobre regeneruje a hĺbkovo vyživuje pokožku, takže ho môžete použiť namiesto krému na ruky.

Ochucovanie dezertov

Pripravujete koláč alebo tortu a stále mu niečo chýba? Pridajte trochu lístkov medovky, ktoré pridajú ľahkú citrónovú chuť, ale bez citrónovej kyslosti. Samotné lístky medovky môžete pridať aj ako ozdobu. Najviac sa medovka hodí k jahodám a malinám v kombinácii so smotanou či jogurtom.

Vlastnosti medovky

Medovkový čaj pomáha rýchlejšie zaspať, znižuje stres a upokojuje organizmus. Pomáha tiež lepšiemu tráveniu. S čajom to nepreháňajte, aby ste sa v noci zbytočne neprebúdzali s potrebou ísť na toaletu. Medovke sa prezýva "elixír života", dokáže skvele upokojiť organizmus a zbaviť stresu. Pôsobí totiž na nervovú sústavu a psychiku, ale lieči aj naše orgány. Dokáže uvoľniť kŕče, upokojiť srdcový pulz a pomáha pri zažívacích problémoch. Najčastejšie sa využíva pri problémoch so spánkom a zaspávaním.

Pestovanie medovky

Rovnako ako ostatné bylinky, môžete kúpiť už zasadenú medovku v supermarkete, tá však väčšinou nevydrží dlho. Na pestovanie medovky nutne nepotrebujete vlastnú záhradku, úplne si vystačíte s obyčajným hrantíkom na okne. Najlepšie urobíte, keď si kúpite vlastné sadeničky medovky priamo v záhradníctve. Medovku je možné pestovať celoročne, avšak potrebuje teplotu 15 – 20 stupňov, čo by v domácnosti nemal byť problém. Bylinky zbytočne nie je potrebné hnojiť. Dnes už nie je problém zohnať ani prírodné hnojivo priamo pre bylinky, ale keď bylinky rastú vonku v prírode bez neho, tak to vaša medovka zvládne tiež.