Smoothie z kivi a banánu bohaté na tryptofán

Že jesť a hlavne pchať sa pred spánkom nie je zdravé, vie každé malé dieťa. Zbytočne tak zaťažujeme svoj tráviaci systém a namiesto odpočinku a spánku si zarábame na problémy s nespavosťou. Avšak niektoré potraviny môžu naopak k spánku napomôcť. Preto sme pripravili smoothie pre všetkých, ktorých trápi nespavosť. Je totiž bohaté na l-tryptofán, ktorý v našom tele vytvára serotonín. Vďaka tomu sa cítime lepšie a vyriešia aj problémy s nespavosťou a zlepší samotné zaspávanie.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • jeden zrelý banán
  • biely jogurt
  • kiwi
  • lľanové semienko
  • med alebo sirup agáve

U banánov si dajte pozor, aby neboli prezreté. Postupom času totiž strácajú hodnotu tryptofánu, čo je kľúčová zložka, ktorá ovplyvňuje spánok. Okrem toho sú tiež bohaté na obsah draslíka a horčíka. Biely jogurt je rovnako ako množstvo mliečnych výrobkov aj bohatý na l-tryptofán. Prospievajú zažívaniu a sú na večer vhodnejšie ako mlieko, pretože sme schopní ho lepšie spracovať. Kivi je ďalšou skvelou zložkou na zlepšenie spánku. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a množstvo vitamínov C. Ľanové semienka obsahujú rovnako ako väčšina surovín z receptu l-tryptofán. Zloženie je založené na surovinách, ktoré sú bohaté na tryptofán práve preto, že je jednou z najdôležitejších aminokyselín, ktoré ovplyvňujú spánok. Preto sme ho použili aj v našom doplnku stravy pre lepšie zaspávanie a pokojný spánok. Volá sa Dreamly a je bohaté na l-tryptofán rovnako ako toto smoothie. Pokiaľ budete chcieť ušetriť čas prípravou smoothie, určite ho vyskúšajte. A čo tak oboje pre lepší účinok kombinovať? Kúpiť ho môžete tu.

Ako smoothie pripraviť?

Všetko stačí spoločne vložiť do mixéra a premixovať. Pokiaľ vám bude smoothie pripadať málo sladké, tak odporúčame osladiť medom alebo sirupom agáve. Kokteil si pripravte približne hodinu pred spánkom, aby telo stihlo všetky látky vstrebať a hlavne, aby ste si stihli zájsť na záchod a nemuseli sa prebúdzať uprostred noci. Veríme, že vám táto tryptofánová bomba pomôže a budete spať ako bábätko.

Prečo práve zloženie plné tryptofánu?

Ak vás trápi nespavosť a hľadáte spôsoby, ako rýchlo zaspať, pomôže vám práve táto kúzelná aminokyselina. Určite naň narazíte aj pod názvom l-tryptofán. Naše telo ho nedokáže vytvoriť, takže sa musíme spoľahnúť na dostatočný príjem z potravín. Nedostatok tryptofánu v tele potom spôsobuje problémy so spánkom, ale aj stres a podráždenosť.